(044) 490-56-06

Чорногорія: 5 місць, які варто побачити


Чорногорія: 5 місць, які варто побачити

У Чорногорії є місця, які можна назвати візитними картками країни. Відвідати їх означає стверджувати: "Я був у Чорногорії".

Про те, що має бути у списку must-see у цій перлині Адріатики, розповідає travel.tochka.net.

Визначні пам'ятки Чорногорії - Каньйон Тари

Каньйон Тари - це скелясті гори, глибокі ущелини, водоспади, стрімкі пороги в оточенні красивої природи. Протяжність цього природного дива - 82 кілометри, в деяких місцях глибина досягає 1300 метрів.

На замітку екстремалам і тим, хто ганяється за рекордами. Каньйон Тари - це найглибший каньйон в усій Європі, а у світі його перевершує лише американський Гранд Каньйон.

Каньйон з одного боку оточують гори Синьяєвіна та Дурмітор, а з іншого - Любишня та Златні Бор. Каньйон Тари - частина парку Дурмітор та включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Це місце - рай для любителів рафтингу. Також не забудьте перейти через знаменитий міст Джурджевича, що з'єднує північ і південь Чорногорії. Він є найвищим в усій країні, уявіть лише, які краєвиди звідси відкриваються.

Як дістатися. Каньйон Тари розташований у північній частині країни. Найближчі міста, звідки легко дістатися до каньйону - Жабляк, Плевля та Мойковац.



Визначні пам'ятки Чорногорії - Скадарське озеро

Вас вітає найбільше озеро на Балканах, що розташовується на території Чорногорії та Албанії. 2/3 озера належить Чорногорії. Площа Скадарського озера близько 390 км².

Природна водойма не лише визначна своїми розмірами. Це одне з небагатьох місць у Європі, що є природнім ареалом життя пеліканів та великого гніздування птахів.

Мало того, на берегах і островах озера є чимало визначних пам'яток - монастирі, фортеці, церкви з гробницями, пам'ятники тим, хто тут жив і правив сотні років тому. І, звісно, на особливу увагу заслуговують навколишні краєвиди природи.

Як дістатися. На південно-східному краю озера розташоване албанське місто Шкодер, трохи далі на північ - місто Коплик. З боку Чорногорії на березі західної частини озера розташоване містечко Вірпазар. По озеру плавають судна.

У чорногорській північно-західній частині споруджена дамба з мостами, по ній проходить шосе й залізниця Бар - Белград.



Визначні пам'ятки Чорногорії - Монастир Острог

Найбільша святиня та визначна пам'ятка Чорногорії - монастир Острог. Він висічений у скелі високо в горах. Заснований монастир у XVII столітті, тут зберігаються мощі святого Василія Острозького.

Тисячі паломників з усього світу проходять пішки від Нижнього монастиря до Верхнього з надією очиститися від гріхів.

Старий чернець, за сумісництвом іще й екскурсовод, розповість про історію монастиря, які чудеса та щасливі випадки тут траплялися.

Самі ж чорногорці кажуть, що святий Василій спостерігає з гори за ними все життя й чекає, поки ті повернуться до своїх коренів.

Як дістатися. Монастир Острог розташовано в горах на висоті 900 метрів над рівнем моря за 15 км від міста Даніловграда.

Туристи радять добиратися до чорногорської святині таким чином: автобусом із Будви в Подгоріцу, там пересісти на автобус до Нікшича, вийти на повороті в Острог і пішки дійти до монастиря.

Запасіться терпінням, добре також мати хорошу фізичну підготовку, оскільки пішки доведеться пройти 8 км. Якщо таке здійснити вам не під силу, то майте на увазі, що до Нижнього монастиря можна під'їхати машиною.

Якщо ви не прихильник масових скупчень людей, краще уникнути відвідання монастиря у п'ятницю та вихідні.



Визначні пам'ятки Чорногорії - місто Котор та Которська затока

Котор - відомий курорт на чорногорському узбережжі Адріатики. Місто - яскравий приклад архітектури середньовічних середземноморських міст. Котор у дуже гарному вигляді зберігся донині. 1979 року Котор внесли до списку ЮНЕСКО.

Місто розташоване біля підніжжя гори Ловчен, на березі Которської затоки у фіорді, який за своєю красою унікальний на всьому Середземномор'ї.

Котор заснований ще за часів Римської імперії, тоді він був відомий як Акривій та перебував у складі римської провінції Далматії. Сьогодні Котор приваблює своєю красою й атмосферністю.

Символ міста - собор Святого Трифона, в якому збереглися фрески XIV століття та ризниця з роботами венеціанських та которських ювелірів. У місті цікаво також побачити театр Наполеона, церкви святої Анни, святого Луки, церкву святої Марії.

Тим, хто хоче побачити Которську затоку в усій її красі, варто відвідати красиві прибережні містечка - Герцег Нові, Пераст, Рисан.

Як дістатися. З Будви в Котор можна дістатися автобусом, який ходить щодня або двічі на день. Із Підгоріци до Котора також можна доїхати прямим автобусом, або з пересадкою в Будві чи Цетінє.



Визначні пам'ятки Чорногорії - Будва

Будва - головний морський курорт регіону. В цьому місті Чорногорія постає в усій своїй красі та різноманітності.

Старе місто було зруйноване землетрусом 1979 року, однак у наш час успішно відновлене. Тут є три музеї, церкви та фортеця, високі вали якої оторочують центральну площу Старого міста.

Повно прекрасних пляжів, що оточені високими горами, - рай на землі. Головний пляж Будви називають іще царством гальки, він починається за 500 метрів на північ від пляжу Mogren.

Уночі місто не засинає. Влітку тут проходять численні фестивалі, найчастіше у фортеці на сцені просто неба.

І це лише одна сота всього, що ви можете зробити й побачити в цьому красивому курортному місті. Оскільки решту ми залишили для нашого детального гіда





повернутися